Ανακοινώσεις

Η Δημιουργία του Αιγαίου: Από την ποίηση στις γεωεπιστήμες

By 8 Ιανουαρίου, 2025No Comments

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ομιλία και παρουσίαση βιβλίου

Στα πλαίσια των διαλέξεων της ΕΜΑΕΜ, θα παρουσιαστεί

το βιβλίο του Ομ. Καθηγητή κ. Σπ. Παυλίδη με τίτλο:

  «Η Δημιουργία του Αιγαίου: Από την ποίηση στις γεωεπιστήμες»

Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2024

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025, 6:30-8:30 μμ

Εταιρεία Φίλων του Λαού

(Αίθουσα ‘Μεγάλων Ευεργετών-Ευεργετών’),

Ευριπίδου 12 (1ος όροφος), Αθήνα.

Για το βιβλίο θα ομιλήσουν οι:

Καθηγητής Στ. Παπαμαρινόπουλος, Πρόεδρος ΕΜΑΕΜ

Δρ. Σ. Σμπόρας, Γεωλόγος-Σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ο Συγγραφέας Ομ. Καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Παν/μιου Θεσσαλονίκης κ. Σπ. Παυλίδης θα ομιλήσει με θέμα:

 «Τα κορφοβούνια της Αιγηίδος.

Η ποιητική γένεση και γεωλογική εξέλιξη του Ελλαδικού χώρου»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

18:30-18:45  Καθ. Στ. Παπαμαρινόπουλος

18:45-19:00  Δρ. Σ. Σμπόρας

19:00-19:50  Συγγραφέας Σπ. Παυλίδης

19:50-20:10  Ερωτήσεις-Διευκρινίσεις

20:10-20:30  Συζήτηση-τοποθετήσεις

Περίληψη ομιλίας

Σ’ ολόκληρο το Άξιον Εστί του Ελύτη διάχυτη είναι η ποιητική αναφορά στο Αιγαίο, με την έννοια ολόκληρου του ελλαδικού χώρου, και στη δημιουργία του. Χώρος, γη και θάλασσα, που ξεπηδά ως τοπίο και ψυχή των ανθρώπων που το κατοίκησαν και το ύμνησαν, τη θαυμάσια ελληνική μυθολογία που το έπλασε και πλάστηκε από αυτό. Αιγαίο, ένα όνομα και μια ιστορία χιλιάδων χρόνων, ονομάστηκε από τον τιτάνα, που οι θεοί τον ονόμαζαν Βριάρεω και οι άνθρωποι Αιγαίωνα, τον Αιγέα ή Αιγαία που χάθηκε στη θάλασσα του Σουνίου ή τις Αίγες;

Βουνά «απομεινάρια μιας πανάρχαιας μνήμης», μήτρες πατρίδας, που με τον όγκο τους σημάδεψαν τις ζωές των ανθρώπων που έζησαν σ΄ αυτό, δημιούργησαν, κέρδισαν και έχασαν, μεγαλούργησαν και παρήκμασαν. Χθόνιες ρίζες των ανθρώπων. Ψηλές κορυφές βουνών, τα κορφοβούνια της μεγάλης ξηράς Αιγηίδος, μικρές πεδιάδες, φαράγγια, στενά και ρηχές ή βαθιές Θάλασσες.

Σεισμοί και ηφαίστεια που κινεί ο Γαίης κινητήρ άγριος μοχλευτής Ποσειδώνας. Στον «άχρονο» γεωλογικό χρόνο, στη βραδύτατη αυτή ροή του χρόνου που φαίνεται στατική, μεγάλες και μικρές γεωλογικές διεργασίες έλαβαν χώρα για να χτίσουν και να γκρεμίσουν, να ξαναρχίσουν από την αρχή και να διαμορφώνουν πάλι το τοπίο, τα χθόνια θεμέλιά μας. Αλλεπάλληλες και εκτεταμένες γεωλογικές αναστατώσεις και συχνές αλλαγές, που πάντα ξεκινούσαν ως μικρά και ασήμαντα φυσικά γεγονότα, αλλά με σύμμαχό τους τον απέραντο χρόνο κατέληγαν σε μεγάλης κλίμακας κοσμογονικής έντασης αναστατώσεις, με ορογενέσεις, δημιουργία «αλπικών πτυχώσεων» και αναδιπλώσεων των γεωλογικών στρωμάτων, γεωλογικών ρηγμάτων, διάβρωση και διαστρωμάτωση πετρωμάτων, βυθίσματα ολόκληρων ορεινών όγκων και δημιουργία κοιλάδων, επικλήσεις και αποσύρσεις της θάλασσας.  Όλα αυτά έχουν σημαδέψει το χώρο και τους ανθρώπους του.

Σύντομο Βιογραφικό του Ομ. Καθηγητή κ. Σπ. Παυλίδη

Ο  Σπύρος Β. Παυλίδης είναι Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας, πτυχιούχος των τμημάτων Φυσιογνωσίας (1973) και Γεωλογίας (1978) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακό κύκλο σεμιναρίων στη Γαλλία, και Διδακτορική Διατριβή στη Νεοτεκτονική Γεωλογία (1985). Παρακολούθησε εκπαιδευτικά-ερευνητικά προγράμματα σε ΗΠΑ (Ρήγμα Αγίου Ανδρέα), Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα, Σουηδία, Ταϊβάν και Ιαπωνία.

Εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Σεισμολογικό Σταθμό του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. (1978-1985), ενώ από το 1986 έως το 1999 υπηρέτησε όλες τις βαθμίδες Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού στον Τομέα Γεωλογίας και Φυσικής Γεωγραφίας. Από το 2000 έως το 2018 υπήρξε Καθηγητής Νεοτεκτονικής – Παλαιοσεισμολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι: Γεωτεκτονική – Σεισμοτεκτονική – Παλαιοσεισμολογία – Αρχαιοσεισμολογία, Ηφαιστειοτεκτονική, Γεωδυναμική, Θαλάσσια Σεισμικά Κύματα (Tsunami), Ενεργά Ρήγματα του Ελλαδικού χώρου, Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ιταλίας, Κίνας, Τουρκίας, καθώς επίσης Ιστορία, Φιλοσοφία και Διδακτική των Γεωεπιστημών.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστήμων και Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας. Σήμερα είναι Πρόεδρος του ΔΣ του Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Δημοσίευσε τρία (3) πανεπιστημιακά διδακτικά εγχειρίδια:

«Νεοτεκτονική» (σε συνεργασία με τον Καθηγητή Δ. Μουντράκη),University Studio Press, 1986

«Γεωλογία των Σεισμών», (2003, Β΄ επαυξημένη Έκδοση 2016), University Studio Press.

«Το Γεωσύστημα Γαία, κατανοώντας τη δομή και λειτουργία του πλανήτη Γη» (σε συνεργασία με τον Αν. Καθηγ. Αλ. Χατζηπέτρο) 2018, Liberal Books.

Καθώς και εκλαϊκευμένα επιστημονικά βιβλία :

«ΠΑΝ-ΓΑΙΑ, μια διαφορετική βιο-γεωλογική διαδρομή στον πλανήτη Γη». Εκδόσεις Leader Books, 2007.

«Χρόνια Πολλά ΔΑΡΒΙΝΕ» σε συνεργασία με τον Καθηγ. Χ. Χιντήρογλου, Εκδόσεις University Studio Press, 2013.

Το τελευταίο βιβλίο του είναι «Η Δημιουργία του Αιγαίου, από την ποίηση στις γεωεπιστήμες» (εκδόσεις Γερμανός, 2022) το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών 2024.

elEL