News

Περι Της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής Και Των Αφορισμών Του Ιπποκράτους

By April 16, 2025No Comments

Ομιλία με τίτλο:

«ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΦΟΡΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ»

 Ομιλήτρια: Έλπη Φουσέκη–Κυρίμη. Συγγραφέας και Ερευνήτρια τού αρχαίου ελληνικού πολιτισμού

Παρασκευή 25 Απριλίου 2025, 6:30-8:30 μμ

Εταιρεία Φίλων του Λαού (Αίθουσα ‘Μεγάλων Ευεργετών-Ευεργετών’), Ευριπίδου 12 (1ος όροφος), Αθήνα.

 

Abstract

Η απαρχή της αρχαίας ελληνικής Ιατρικής ανιχνεύεται στους απώτερους χρόνους τού παρελθόντος! Στην εποχή των θρύλων, των Θεών και των Μύθων, και συνεχίζει εξελισσόμενη ως Τέχνη και Επιστήμη, έως και τους ελληνιστικούς χρόνους !

Ο Στοβαίος δηλώνει, ότι η Αστρολογία των Αιγυπτίων, και οι Ιατρικές τους γνώσεις, ήταν επιτεύγματα των Ελλήνων επιστημόνων της εποχής τού Κρόνου και τού Διονύσου.

Οι Πυθαγόρειοι εντάσσουν την Ιατρική μαζί με την Φαρμακεία, ως μία από τις πλείστες εφαρμογές, που υποκρύπτονται κάτω από το κωδικοποιημένο μαθηματικό δόγμα τού τριγωνικού σχήματος της Τετρακτύος!

Κατά τον  5ο-3οαιώνα πΧ. η Ιατρική φθάνει στο αποκορύφωμά της,  κυρίως μέσω τού επιφανεστάτου ιατρού-ιατροφιλοσόφου Ιπποκράτους, ο οποίος εδραιώνει πλέον την Ιατρική σε ορθολογικά, μεθοδικά, επιστημονικά και ανθρωπιστικά θεμέλια! Ήταν αυτός που δίδαξε και χάραξε τον δρόμο στους μελλοντικούς σπουδαίους ερευνητές και επιστήμονες έως και σήμερον! Οι λίγοι, οι εκλεκτοί και οι Χαρισματικοί έπρεπε να είχαν πρόσβαση στην «Ιερή Μυστική Ιατρική γνώση»! Ένα από τα σπουδαιότερα και πολυμεταφρασμένο έργο τού Ιπποκράτη είναι οι «Αφορισμοί»! Το έργο αφορά σε θέματα γενικής ιατρικής Θεωρίας και Θεραπευτικής πρακτικής! Κατά το εγκυκλοπαιδικό λεξικό Σούδα χαρακτηρίζεται ως: Βίβλος την ανθρωπίνην υπερβαίνουσα Σύνεσιν!

Μερικές μόνον από τις Εξέχουσες προσωπικότητες: Ο Εμπεδοκλής, ο Ηρόδικος, και αργότερα ο Ασκληπιάδης ο Βιθυνός και ο Γαληνός, ο οποίος Ασκληπιάδης (124-40πΧ), ήταν ο πρώτος ιατρός που διετύπωσε μία προγονική θεωρία ανάλογη με την σημερινή Μοριακή Ιατρική!

 

Σύντομο Βιογραφικό

Η Έλπη Φουσέκη–Κυρίμη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, κατοικεί δε στο Παλαιό Φάληρο. Είναι συγγραφέας και ερευνήτρια τού αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Μ.), της οποίας διετέλεσε και μέλος τού ΔΣ. Διετέλεσε επίσης τακτικό μέλος τού Αριστοτελικού Ομίλου Αθηνών, καθώς και φίλη της Διεθνούς Εταιρείας για την διάδοση των Αρχαίων Ελληνικών Ονομάτων (Δ.Ε.Δ.Α.Ε.Ο.), με υιοθετημένο το όνομα «Φοίβη». Εργάσθηκε επί πολλά έτη ως Ιπταμένη Συνοδός στην Ολυμπιακή Αεροπορία.

Έχει πραγματοποιήσει διάφορες ομιλίες με θέματα από την αρχαία ελληνική γραμματεία, τις οποίες και έχει παρουσιάσει και προωθήσει μέσω τού διαδικτύου. Έχει ασχοληθεί επίσης με την ποίηση, δημοσιεύοντας τις ποιητικές συλλογές «Ποιητικές Σταγόνες», «Ηλιοτρόπως»,  «Απολλώνειες Χαραγές -(Εν Δελφοίς)-», με τις οποίες και έγινε γνωστή στα ελληνικά γράμματα. Έργο της ακόμη είναι το «Γενικώς και Συνελόντι (Αποσπάσματα βιβλιογραφιών και δημοσιευμάτων)».
Ευγενική προσωπικότης και ανήσυχο πνεύμα, ασχολείται διαρκώς με την ενημέρωση και την επιμόρφωση μέσω μαθημάτων, συνεδρίων και σεμιναρίων, που αφορούν στην Επιστήμη, στην Τέχνη, και στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία.

en_USEN